Ce fel de acte ai nevoie pentru a intabula un imobil?

Atunci cand vrei sa intabulezi o proprietate, prima data trebuie sa o inscri in cadastru. Aceasta actiune se realizeaza o singura data.Intabularea unei proprietati nu se poate efectua in absenta cadastrului, care se face o singura data.

Legea cu numarul 7/1996, denumita legea cadastrului si a publicitatii imobiliare defineste cadastrul ca pe un sistem unitar si obligatoriu de evidenta si inventariere sistematica a bunurilor imobile de pe teritoriul intregii tari. Prin aceasta inventariere se doreste urmarirea tuturor terenurilor si a imobilelor din punct de vedere a statutului juridic. Se iau in considerare atat imobilele si terenurile private, cat si cele publice, explica un expert care ofera servicii cadastru Buzau.

In registrele cadastrului sunt inscrise informatii care sa ajute la identificarea, inregistrarea si reprezentarea tuturor bunurilor imobile. In acest sens sunt utilizate harti si planuri cadastrale. In vederea intabularii, este necesar ca un inginer cadastral sau o firma de specialitate din domeniu sa intocmeasca cadastrul, ceea ce presupune o documentatie destul de stufoasa.
In cazul in care esti proprietarul unui imobil care nu a mai fost inscris pana acum in Cartea Funciara, fie el vechi sau nou, vei avea nevoie de urmatoarele documente pentru intabulare:

  • cerere tipizata completata si semnata de proprietar;
  • cartea de identitate sau pasaportul proprietarului;
  • acte de proprietate – original sau copie legalizata;
  • documentatie cadastrala – in original;
  • un certificat fiscal aflat in perioada de valabilitate – Acesta se elibereaza de catre Administratia Financiara Teritoriala si se depune in original; in certificat trebuie specificat scopul eliberarii certificatului si valoarea de impozitare;
  • declaratie autentica notariala – aceasta se solicita atunci cand actele de proprietate nu poarta mentiunea transcrierii notariale;
  • dovada achitarii integrale a taxei de intabulare – aceasta este diferita in functie de unitatea administrativ-teritoriala in care se afla proprietatea, dar si de tipul si suprafata proprietatii.

Astfel, toate aceste documente trebuie depuse la Registrul de Carte Funciara aferent unitatii administrativ-teriotriale in care se afla proprietatea. Pe raza fiecarei astfel de unitati se gasesc oficiile imobiliare, in general acestea fiind arondate pe langa judecatorii.

De fiecare data cand se schimba proprietarul unei proprietati care a fost deja intabulata in trecut, este necesara o noua intabulare realizata la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aceeasi situatie se aplica si atunci cand se schimba regimul juridic, cum ar fi cand se acorda un credit ipotecar de catre o banca. Acestea fiind spuse, in situatia in care un imobil est ein litigiu, spre exemplu sau este ipotecat, in Cartea Funciara se va mentiona faptul ca imobilul nu poate fi scos la vanzare. Acest lucru ar fi posibil doar daca se realizeaza si transferul litigiului impreuna cu transferul proprietatii, informeaza www.firmecadastru.net.

Intabularea, cadastrul si actul de proprietate sunt principalele acte ale oricarui imobil care are un statut juridic clar.

Care este valoarea taxei de intabulare?

Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), implementat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pune la dispozitia cetatenilor posibilitatea de inregistrare gratuita a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara la nivelul intregii tari. In acelasi timp, acestia sunt si cei care elibereaza certificatele pentru inscrierea in Cartea Funciara, atat in situatia in care solicitarea vine de la proprietarul de drept, cat si pentru succesiuni.

Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) are mai multe responsabilitati in cadrul obiectului de activitate. Intre acestea amintim: masuratori cadastrale, activitati de geodezie, cartografiere, topografie si fotogrametrie, informari ale publicului si dezvoltare a sistemelor informatice. De asemenea, PNCCF se ocupa si de conversia cartilor funciare si a documentatilor cadastrale in format digital.

Acest programa inceput in anul 2015 si urmeaza sa se incheie in anul 2023. Autoritatile isi doresc sa cadastreze in mod gratuit toate imobilele si terenurile care exista in tara noastra. Se urmaresc in special acele imobile care in momentul de fata nu sunt incluse in evidentele oficiale. Cu toate acestea, un astfel de proces pare destul de greu de realizat.
PNCCF a fost finantat din veniturile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, dar si din fonduri europene nerambursabile. In acest fel, proprietarii de terenuri si locuinte sunt scutiti de la plata taxelor cadastrale.

Leave a Comment